mesti korang tertanya-tanya kan dari mana datangnya barang-barang murah seperi handphone, tablets, dan lain-lain tu masuk ke malaysia dan dipasarkan secara komersial, siap ada yang menjadi pemborong tetap dan menjalankan perniagaan dengan jualan tablet-tablet tu. aku dulu pun tertanya-tanya jugak, adakah tablet yang semurah RM200 yang secara giatnya dijual di mudah.com.my tu mempunyai kilang di malaysia ni, atau bagaimana.

sebenarnya gadget seperti itu diimport khas dari negara tanah besar china oleh pemborong-pemborong yang membeli secara pukal di laman web Alibaba. kalau tak silap aku, kat sana korang pun boleh jadi pemborong asalkan korang beli sesuatu barang tu dengan kuantiti yang banyak. contoh kalau korang nak beli tablet RM300, korang mana boleh beli 1 unit je. atau 2 unit je. korang kena beli minimum 100 units terus. pergh! banyak tu. jadi jutawan tablet kejap korang waktu tu.

tapi, korang dibenarkan beli sebagai tester dulu. tapi harga satu unit tu agak mahal lah. tapi, bagi aku. apa salah beli 1 unit, pastu cakap nak test dulu. huhu. kat situ, jadi penipu kejap. haha. mahal lah sikit kalau beli 1 unit. kat sana bukan pengeluar negara china je ada, negara america pun ada jugak. tapi, bab bab nak beli tablet ni, negara china lah kot sekarang ni yang menawarkan harga yang paling murah jika dibandingkan dengan negara-negara lain.

bila korang dah jadi beli. dieorang akan hantar ke rumah korang terus. tapi melalui imigresen la. pakcik imigresen akan check la dulu kotak-kotak yang meragukan dieorang dan dieorang ada hak nak buka kotak tu dan check barang di dalamnya. last2, dieorang akan seal balik kembali keadaan asal. so jangan risau. ewah. aku ni macam nak menggalakkan korang beli barang dari china je kan? bukan lah! aku just nak ceritakan bagaimana flow satu per satu pemborong yang beli produk china tu buat.

beli lah barangan malaysia. support la malaysia sikit. aceh! oh ya. kalau nak beli, pembayaran aku nasihat sangat-sangat guna paypal. kenapa? aku dah ada buat entry khas pasal kelebihan paypal dalam urusan jual beli ni. malas aku nak taip balik. buat sakit jari aku je. baca kat sini ye tuan-tuan. itu saja yang aku mampu kongsikan dan apa yang aku tahu la. kalau silap sila betulkan ye. gracias.

Mereka sedang mencari:

Categories: CARA

45 Responses so far.

  1. beckhr00y says:

    tak pernah fikir macam mana barang itu datang heh
    beckhr00y recently posted..Biodata Pandelela Rinong Pamg Atlet Terjun MalaysiaMy Profile

  2. titan says:

    dah lama tak lepak kat alibaba nih..
    titan recently posted..HAU, HAU, HAU!My Profile

  3. Mummy Akmar says:

    Kan best dapat barang yg sell-able dari china lepas tu jadi pemborong. Barang apa lah agaknya.

    Nak jual tablet tak berani! hahaha
    Mummy Akmar recently posted..Mummy’s 3.0 Pre-Birthday CelebrationMy Profile

  4. hafidz says:

    paypal memang terbaek beb dalam buat urusan jual beli di internet nih 8) hafidz recently posted..Wordless Wednesday – Demam RayaMy Profile

  5. ReM says:

    Harga tablet kat market ada yang murah terutama yang kurang branded. Tapi nampak ok je, bila pakai pun tahan lama.
    ReM recently posted..Iklan Raya TerbaikMy Profile

    • Oh! budu says:

      tahan lama ek? aku hajat nak cuba tapi x nak perjudikan nasib aku. sebab aku fikir, alah membeli menang memakai. so, sekarang ni duk kumpul duit dulu. hikhik.

  6. Ummi Hanie says:

    dah lama teringin nk mmborong brgn baby tp tak jadi2…

    dan sy mmg dah ada akaun paypal, verified punyer…
    Ummi Hanie recently posted..Kasut raya – shopping online saja….My Profile

    • Oh! budu says:

      kenapa tak jadi? kalau ada permintaan, rasanya ok je kan. tapi kena bijak pilih. ada yang tawar harga murah. ada yang mahal. boleh pilih banyak-banyak jenis dan buat comparison dalam satu table. baru jelas nampak dan buatlah pilihan bijak.

  7. suri says:

    borong onlie pernh buat tapi uder cina lum ada lgi heee
    suri recently posted..Tachypleus GigasMy Profile

    • Oh! budu says:

      oo. sama la. kite pun mana pernah lagi. yang duk pandai-pandai membebel ni sebab baca pengalaman orang dan combined jadi satu entry. haha.

  8. suri says:

    setakat ni borang sedozen ad aberani tu nk tgo permintaan pelanggan.tpi nmp ok gaya pas ni kena sy tambah stok lgi.
    suri recently posted..Bandwidth Limit ExceededMy Profile

  9. suri says:

    admin ada pi kedai buku tak mesti ada perasan satu buku ceritkan pasla borog barag di vietnam..cina.. bgus buku tu heee..
    suri recently posted..Semak Persiapan Hari RayaMy Profile

  10. zik says:

    buat masa nih modal jadi penghalang..insyallah coming soon… hehe..
    zik recently posted..Duit raya 2012, korang dapat berapa??My Profile

  11. kerel says:

    saya nk taw sal shipping detail..ad sapa ley bantu..sal pacek imigresen tu..

  12. irsah says:

    Pernah follo rombongan bisnis ke China. Memang rambang mata, idea nak beli lain, lain pulak yang menjadi. Elok jugak survey barang kat AliBaba macam ko Bro, sekurangnya buleh plan kan?
    irsah recently posted..Eyriqazz vs Denaihati – Olimpik GoogleMy Profile

  13. zie says:

    Tringin nk beli gak nk Bt biz huhu

  14. zie says:

    Tringin gak nk beli buat bt huhhu

  15. Ramzi says:

    Beli satu aja belum tentu uangnya cukup apalagi harus beli banyak mas bro. hmmm repot juga ni
    Ada nggak yang ngasih diskon besar di sana ?!
    nice info
    Ramzi recently posted..Cara Membuat / Memasang Menu Navigasi Breadcrumbs di BlogspotMy Profile

  16. Amirez says:

    tengah fikir produk apa yang nak diborong dari China ni
    Amirez recently posted..Sekitar Bicara Selebriti 1 Disember 2012 di Kota BharuMy Profile

  17. Andre Joe says:

    Pernah terpikir nak borong barang electronic, tapi lepas banyak yang mengadu kualiti barang dy terok sangat. So, x jadi nk beli.
    Andre Joe recently posted..5 Tips Memaksimumkan Blog Anda Untuk diindeks oleh Search EngineMy Profile

  18. zizie says:

    Nak beli borong barangan baby for newborn..camna ek?..tq

  19. Helmi says:

    Menarik entry ni. Saya tgh plan nak beli kat Alibaba ni. Tapi yang saya musykil ialah berkenaan dgn penghantaran.

    Term mane yg kite kene pilih supaya seller hantar barang terus ke rumah kita? CIF? FOB? CNF?

    Kalau x, cmner kt nk ambil barang kat port?

  20. ahmad says:

    akm.

    1) guana agar barang yg kita pesan itu tidak dianggap diseludup?
    2) kalau kena cukai; guana urusannya?
    3) memang dia hantar ke rumah kita ke?
    4) paypal tu; guana nak daftar tu?

    tq.

  21. zehra says:

    as salam.. laman web alibaba tu mmg btol2 b0le percaya ke? klau nk byr menggunakan paypal bagaimana?

  22. Anonymous says:

    assalam berminat nk bisness on9 tp sukar untuk mendpt brg2 yg murah.mcm mana nk dpt brg dr china

  23. yaya says:

    hurmmm..hati2 dgn alibaba….jgn jadi kasim baba nnt..hihihi..pasal penipu dlm internet ni byk sgt.. suami yaya peg polis selalu terima rpt pasal pemborong dlm alibaba ni…cuma beware dgn urusan jual beli… kontrak perjanjian bukan jaminan duit kita selamat..:)

  24. Nur Camelia says:

    Kalau nak carik supplier barang KPOP pun kat alibaba eh ?

  25. nazuwa says:

    saya biasa beli kat Dhgate.. setakat ni ok la tak pernah kene tipu
    nazuwa recently posted..Atasi Kolestrol Dengan MudahMy Profile

Leave a Reply


CommentLuv badge
:wink: :twisted: :roll: :oops: :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :?: :-| :-x :-o :-P :-D :-? :) :( :!: 8-O 8)

Notify via Email Only if someone replies to My Comment

Recent Recipes

resepi puding roti karamel

Posted on Aug - 5 - 2012

8 Comments

Recent posts

ke mana menghilangnya admin...

Posted on Dec - 9 - 2012

16 Comments

kenapa aku nak sangat...

Posted on Aug - 15 - 2012

8 Comments

cara beli barang secara...

Posted on Aug - 14 - 2012

45 Comments

IKLAN DISINI RM5/SEBULAN

  • buat duit dengan twitter
  • buat duit dengan twitter