Alhamdulillah.. selamat juga tiba di kampung tercinta di kelantan sempena cuti raya cina.. dan balik kampung untuk kali ni, abang aku bawak balik 1 broadband je yang hanya boleh cucuk 1 laptop ja, tapi adik-beradik semuanya 7 orang.. korang bayangkanlah kalau semua nak online facebook.. mesti amik turn sorang-sorang.. ahakss :)

tapi… itu sekarang tak jadi masalah lagi sebab aku ada jumpa 1 cara senang untuk bagi semua online serentak.. caranya, dengan menjadikan laptop yang korang cucuk broadband tu sebagai router/access point a.k.a ibu internet.. cara mudah gila dan free ja..

Langkah 1: Download Connectify dan Install

download benda tu kat sini.. pilih pakej Lite tau sebab free.. kalau Pro punyer kena bayar RM100.. pastu install cam biasa.. dah siap install, dia akan automatically keluar benda ni (tengok gambar bawah). Kalau tak ada keluar apa-apa boleh double click pada icon Connectify yang terpapar secara automatik di bahagian desktop.

Langkah 2: Tetapan

 

Pada bahagian Hotspot Name, secara default nama Connectify-me akan digunakan. Tapi kalau korang nak tukar kepada nama lain pun boleh. Password pula adalah password untuk Connectify (buat yang baru), bukan password router korang. Manakala pada bahagian Internet pula kalau laptop korang menerima talian Internet daripada wired router bolehlah pilih Local Area Connection. Ada juga pilihan Wireless Connection tapi rasanya tak ada gunalah Connectify ni kalau memang dah ada wireless router, betul tak? Baik connect terus smartphone korang dengan wireless router sedia ada. Ini cuma untuk kes tak ada wireless router tapi nak guna WiFi dengan menjadikan laptop sebagai wireless router untuk diterima oleh smartphone korang.

Tu je aku rasa kot.. lepas tu, korang bukak 1 laptop lain, pastu korang akan perasan ada wireless yang bernama connectify-me.. click kat situ dan masukkan password yang telah korang tetapkan tadi.. That’s all.. ekceli benda ni aku tahu dari blog amirez. Aku sangat happy! :)

 

Mereka sedang mencari:

Categories: CARA

50 Responses so far.

  1. hasif yusof says:

    adverlet neyh ikot bape banyk org dtg kat blog kite..lagi ramai lagi naek la duit..ssh sket lar berbanding ngan nuffnang..
    hasif yusof recently posted..Cara Membentuk TelurMy Profile

  2. hatiputera says:

    boleh dicuba nanti,,,
    hatiputera recently posted..Laman web megaupload ditutupMy Profile

    • Oh! budu says:

      cuba la.. berjaya juga cara ni.. kalo pakej pro, kena bayar sikit la.. ataupun bro ada guna cara lain, boleh kita share2 sebab aku tau cara ni satu je..

  3. titan says:

    hehe..aku tak pernah lagi guna cara ni.
    titan recently posted..Lelaki kacak suka Conteng-conteng buku.My Profile

  4. akubiomed says:

    Kalau dirumah saya mengunakan Wifi tetapi kalau travel saya mengunakan wireless broadband daripada Maxis.
    akubiomed recently posted..Teknologi Hijau ibarat Alah membeli, menang memakaiMy Profile

  5. nizam says:

    thanks bro kongsikan ni…
    nizam recently posted..12 Jam Di Atas BasMy Profile

  6. shraqs says:

    Connectify ni memang cara terbaik.. guna skali sekala
    shraqs recently posted..Awas! Google Panda Akan Menghukum Blog Yang Banyak IklanMy Profile

  7. Hisyamz says:

    boleh jugak eh. tak tau pulak aku. biasa aku guna smartphone je untuk tethering.
    Hisyamz recently posted..Wikipedia Menutup Laman Selama 24 JamMy Profile

  8. chii says:

    owh..perkongsian yg menarik..pasni xde la kena tunggu turn kalo nak guna tenet =)
    chii recently posted..Kacang Lupakan KulitMy Profile

  9. cik tom says:

    menarik..tp kl broadband ada limit 5gb..kalau dah 7 org guna abis la bandwith tue ek??
    cik tom recently posted..Selamat Tahun Baru CinaMy Profile

    • Oh! budu says:

      hahaha.. tu tak berapa pasti, tp rasanya cepat habis lah kot sebabnya 2 hari lepas laju, harini dh lembap dah.. ahakss

    • hafizmd says:

      cik tom, rasanya gitulah…bila dah habis sampai limit tu, kalau macam sye yg guna wimax, automatik dia akan reduce speed…jadilah slow sikit…tp still boleh akses…

      tp kalau dah habis 0%, mmg payah nak akses…kena tunggu cycle bil baru @ topup bandwidth…..

      klau jenis yg takde limit, layanlah puas2…hehe

      p.s-alamak tuan rumah, dah terlbih pjg pulak…sori yer… =)
      hafizmd recently posted..Wordless Wednesday Jom Conteng!My Profile

  10. no name says:

    napa dia minta administer password?

    • Oh! budu says:

      sebab itu adalah hak anda.. jadi, anda kena reka 1 password yang mana, apabila wireless dilancarkan, dengan hanya menggunakan password yang anda tetapakan itu dapat orang tu guna wireless yang anda buat.. faham tak?

  11. Mr Rileks says:

    ada try gak cara nie, mmg bkesan r… hehe…
    Mr Rileks recently posted..(Video) Lagu Tema Angry Birds Versi Muzik Cina Yang KreatifMy Profile

  12. wazy says:

    aha…cara ni lebih mudah,tak payah pening-pening kepala ye tak ? hehe
    wazy recently posted..Dapatkan Karikatur Di MycartoonnizzMy Profile

  13. Cikgu Hairul says:

    Aku pun sangat heppi. Kalau ada mifi pun cantek gak kan. Tak payah la nak seting laptop tu jadi router. Connection jadi lambat la.
    Cikgu Hairul recently posted..Suka-Suka Tukar NamaMy Profile

  14. eddy says:

    memang sedang mencari teknik begini.. thanx bro
    eddy recently posted..masakan sedap tanpa internet dengan Ikan Terubok SarawakMy Profile

  15. Rina As says:

    Bisa digunakan untuk wilayah Indonesia tidak ya..
    terima kasih atas infonya
    Rina As recently posted..Memahami Dampak Duplicate Content Pada BlogMy Profile

  16. ctrmiena says:

    nice sharing… thanks a million…

  17. hafizmd says:

    Cantiklah bro! Terima kasih. Aku ada jugak rancang dan beli broadband, tapi tangguh dulu sbb nanti2 nak kena kongsi2 pulak. Sekali bro dah kongsi tips ni, mmg cantiklah….

    Terima kasih daun keladi, tips ni ku cuba nanti =)
    hafizmd recently posted..Kahwin. Bantahan & Tak Pasti. Apa Nak Buat?My Profile

  18. sule says:

    cara jadikan laptop sbg wireless di ubuntu bagaimana? adakah softwarenya seperti conektifity itu?
    sule recently posted..Restaurant Jakarta Food Delivery from RestaurantJakartaDelivery.comMy Profile

  19. [...] memenuhi syarat 1 lagi, aku kena bercerita tentang post bajet terbaik dalam blog aku. ianya ialah Cara Mudah Jadikan Laptop Sebagai Wireless Router. aku sangat sayang post tu. haha. ekceli, yang tu pun aku dapat dari blog orang lain. so, apa salah [...]

  20. khAINIza says:

    info ni sgt berguna…terima kasih banyak ;)
    khAINIza recently posted..WordPress UpdateMy Profile

  21. Rina says:

    terima kasih ya atas ulasannya, bisa dipraktekkan nie tutorialnya :)
    Rina recently posted..PHP Script To Detect And Show IP Address LookupMy Profile

  22. atira says:

    kenapa dah download yang lite tp kat dia still jadi yang pro. kenapa??

  23. rajacolek says:

    Connectify tak support windows xp la kawann
    rajacolek recently posted..Tips Upgrade blackberry Gemini Curve 8520My Profile

Leave a Reply


CommentLuv badge
:wink: :twisted: :roll: :oops: :mrgreen: :lol: :idea: :evil: :cry: :arrow: :?: :-| :-x :-o :-P :-D :-? :) :( :!: 8-O 8)

Notify via Email Only if someone replies to My Comment

Recent Recipes

resepi puding roti karamel

Posted on Aug - 5 - 2012

8 Comments

Recent posts

ke mana menghilangnya admin...

Posted on Dec - 9 - 2012

15 Comments

kenapa aku nak sangat...

Posted on Aug - 15 - 2012

8 Comments

cara beli barang secara...

Posted on Aug - 14 - 2012

43 Comments

IKLAN DISINI RM5/SEBULAN

  • buat duit dengan twitter
  • buat duit dengan twitter